Johan Sundström alias SandvallJohan                                                                                    Tillbaka till museet, back to the museum, press
Om någon har något arbete av Johan så är jag mycket tacksam för bilder, gärna tagen med svart bakgrund.

 

 

Johan Sundström föddes 28 maj 1890 och gick bort 1971 i en ålder av 81 år, han nådde alltså ganska hög ålder.

I Svenska Husförhörslängder finns han med vid fyra tillfällen men där finns ingen mer beskrivande information.

Johan bodde i Sandvallen, Lauker, Arvidsjaur och han gick därför under smeknamnet SandvallJohan. Stället låg vid södra delen av Laukersjön, idag finns inga hus kvar.

 

 

 

  Södra Laukersjön

 

Johans far hette Jonas Nilsson Sundström, 1820-1902 i Kyrkoböckerna benämns han som lapp, renskötare och hemmansägare, modern hette Katarina Margareta Larsdotter (som ogift), 1852-1933 och kom från Östra Kikkejaure sameby. Då vet vi att Johan  hade samiskt blod.

Johan hade sju syskon, i Husförhörslängderna står det att Johan är skogsarbetare och lapp alternativt same.

1932 gifte han sig med Anna Teresia Vikström, kallad Tea och äktenskapet blev barnlöst.  

Johan var en mästare i slöjd, speciellt hornslöjd, en av hans systrar som hette Sara var duktig att slöjda i renskinn.

Johans slöjdteknik var lite egen, han hade olika former på knivslidan inte lik den vanliga sameslöjden. Figurerna var ofta streckade med olika täthet mellan strecken som framhärdade de olika nyanserna i figurerna. Det var smäckra knivar lite i Malåstilen.

Ibland signerade han sina alster med J och ett mindre s med två streck under.

 

 
Börjar här med en kniv i min ägo. Den har en del typiska kännetecken, motiven är streckade på olika sätt och så har vi signeringen Js med två streck under.

Slidan är på bägge sidorna skuren som en trappa, det syns tydligt om den första bilden förstoras. Knivbladet är ett äldre blad stämplat med CA, Carl BudCarl Andersson Mora och är från tiden. Slidbeslaget är i silver och tillverkad av Johnssons Guldsmedsaffäri Arvidsjaur och med årtalet 1920.

Ringen på slidspetsen är bunden med sentråd.

 

 
En vacker kåsa av Johans hand med typisk signatur, som är i min ägo.

7 cm vid och 11,5 cm lång,

 

 

 

 

 

Jag har två små kåsor till som jag tror att Johan gjort. De är konstruerade på samma sätt med en hornband runt öppningen som är fästsatt med två nitar på samma sätt alla tre. Antal ringar är samma och de har samma enkla gravyr på undersidan. Det stora hornet på skaftet har samma fästen. Anton Enarsson gjorde liknande kåsor men han brukar ju underteckna med AE, Johan Sundström signerade långt ifrån alla sina objekt.

 
Ett fantastiskt hänge av Johan Sundström, här ser man hur duktig och mångsidig han var. Jag hittar ingen signatur.

Allt trådarbete ser ut att vara gjord i sentråd.

 

 
En kniv av en modell som jag sett flera av, köparens / ägarens namnsignaturer på framsidan i upphöjd teknik. Här finns en signering som jag tror Johan skurit och årtal 1957.

 

 
En singel och en dubbelkniv, osignerade.

 
Den här kniven fick en Karl-Axel Granberg 1957, signerad som den ovan alltså av Johan själv.

 
Ytterligare en kniv som han tillverkade på beställning med signering NA. Har inte bild på baksidan och vet alltså inte om den är signerad
 
En Lövgren som bodde I Lauker fick denna kniv 1956.

 

 
En trolig kåsa av Johan, enkel streckdekor, formfulländad och försedd med svarvade ringar av horn.

 
En mycket trolig kåsa av Johan, signerad med ett J och ett litet s med två streck under. Kåsan är formfulländad och dekorerad med en massa streck.