Till den stora knivsajten

Välkommen att beskåda en Vöyrin puukko från 1700-talet,  på svenska heter den Vörån-kniven, som jag köpte på en Svensk auktion i November 2010.
Förra ägaren hade fått kniven från en äldre släkting (morfar) som var finsk invandrare.
För min del har en samlardröm gått i uppfyllelse. Bilder är ganska stora och klickbara förstås.

OBS om du får upp ett förstoringsglas med ett plustecken i, så klicka en gång till.

copyright © Anders Halldén   anders@cultur.nu
 
Turerna med den här mycket ovanliga och värdefulla kniven börjar i en skokartong.

På en auktion i södra Sverige upptäcker jag i deras nätannons en kartong med knivar. Du ser kartongen nedanför. Jag ser att det i ett hörn ligger något mycket intressant. Jag förstorar upp bilden och min förhoppning bekräftas. Jag vågar inte be auktionsbyrån att sända några bättre bilder på kniven då detta kan väcka intresse. Som jag kommer ihåg så bjuds hela kartongen ut för 100 kr.

Frågan är nu, är det bara jag som upptäckt dyrgripen eller åker ett gäng med samlare av Finska puukko ner för att bjuda på kniven. Jag lägger via mail ett bud på 15 000 kr för kniven och auktionsförrättaren säger att nu har du luft.......

Så kommer då auktionsdagen, jag väntar med spänning, och kollar med jämna mellanrum efter firmans slutprislista. Till slut så är den utlagd på nätet och utropet är avslutat på 2925 kr !!! Vilket fynd, någon eller några fler har förstått att kniven är värdefull, men som tur är var det inte några samlare.

                                                                               

Till höger ser du lådan med fyndet, tryck på bilden så får du en stor bild. Risken när man bjuder som jag gjorde är att knivarna kunde ju ha saknat blad, det kunde funnits stora skador på baksidan. Men detta är ju lite av tjusningen med samlandet, ibland blir det högsta vinsten.

     
     
Kniven, från 1700-talet har jag nu smörjt upp skinnet på med skonsamt smörjmedel, metallen är rengjord och putsad med  mjuk tyglapp.