Till den stora knivsajten

Njut av detta vackra hantverk. Kniven en Finsk Toijala, köpt jag i USA, kanske ingick den i en finsk utvandrares lösöre, kanske var tanken att här skulle man visa Amerikanarna vilka som är bäst på att göra knivar.

Den som är mest känd för att tillverka Toijala knivar eller puukko är släkten Flink, som senare ändrade sitt namn till Wahtera. Jämfört med den här kniven håller inte Flinks knivar samma klass, jag ser en stor skillnad, speciellt på gravyren, men även plåthantverket är mer distinkt och har bättre precision på den här.

Men vem har tillverkat den här och när skedde det? Jag hoppas på svar från våra Finska samlarkollegor. maila: mej

Kniven är knappt brukad, jag har inte velat putsa eller rengöra den, mässingen har en mycket vacker patina. Bladet var tyvärr putsat när jag köpte den. Observera att bladet är bredare än de traditionella Flink-bladen med en bred slipfas ungefär som bladen på voyrinknivarna. Inget pekar på att det här skulle vara bytt. Ingångshålet i skaftet, som för övrigt är öppet, är helt utan skador och brickan på skaftknoppen har inte varit borttagen, finns inga spår av att den skulle vara omnitad, detta syns på bilderna.

Skaftet är ovanligt homogent och utan märg eller synliga porer så det kan vara av älgben som enligt uppgift ibland användes på Toijalaknivar, den röda färgen ser ut att vara ursprunglig. Hänget har en gjuten krok som också är handgraverad, kniven är totalt i slida 21,5 cm
Bilderna är tryckbara, klicka och njut!! OBS om du får upp ett förstoringsglas med ett plustecken i, så klicka en gång till.

Tillagt 2012-04-05.  Anssi Ruusuvuori, som gett ut boken Puukkon Historia, meddelar att det här är en av de tidigare Toijala-knivarna. Hantverket pekar på tidigt 1800-tal, 1830 dock senast 1880.

copyright © Anders Halldén   anders@cultur.nu