Finsk skönhet modell lyx.

Tillverkare: Lahdensuo & C.o 1926 - 1958.

Eino Lahdensuo startade 1926 tillverkning av knivar i Lapua. Lapua ligger i närheten av Kauhava, knivstaden, som hade tillgång till många duktiga knivmakare. I en katalog (i Ristinens bok) som kan vara från 1930-talet så finns ett urval av knivar man kunde tillverka och leverera. Katalogen är delvis i färg och de avbildade knivarna visar mycket hög klass.
 

I katalogen kan man under rubriken: Knives of luxury, läsa att de är en av de finaste modellerna av Kauhava-knivar. Skaftet är av vit elfenben (ivory) och beslagen av äkta silver, 813. Knivarna finns med bladlängderna 10, 12 och 15 cm.

Den kniv jag nu visar är 31 cm lång, bladet är 15 cm. Kniven kom jag över via nätet och köpte den i tron att det var en ovanligt fin nysilverkniv med skaft av galalit.

Kniven som är tillverkad år 1930 är i mycket bra skick, du ser detta av bilderna nedan.

Samtliga beslag är av stämplat silver, det är fem stämplar. Skaftet är av tand eller bete vilket syns på växtringarna. Ristinen skriver om detta och han har intervjuat döttrarna till Lahdensuo som angav elfenben. Bladet är vackert etsat och i mycket bra skick, några små nagg finns på eggen. Gravyren på denna kniv är mer omfattande än den som visas i katalogerna och beslagen är längre. Om detta beror på att katalogen tryckes innan eller om kunden haft speciella önskemål får vi kanske aldrig veta?

I stämpeln står det:      I.O.L  "en krona"  813H   L(A)   A.6

IOL är silversmedens signatur och står för Oskari Laakso

Kronan, hade Finland vid den här tiden som symbol för silver.

813H avser silverhalten

L och eventuellt ett A står för Lappo / Lapua

A6 talar enligt finska årsbokstäver om att den tillverkades 1930

Slidskinnet har en del små skador/patina.

Tryck på bilderna så får du dem i en bättre upplösning.

 

>
Längd hela kniven är 31 cm
   
Mycket vackert arbete !
   
Några små skador på slidan,
Nedan syns de fem stämplarna. Knivhuvudet är tungt och vackert format enligt den klassiska modellen. Till och med hänget är i silver.  

 

Bladets etsningar. På baksidan står K.T.T. - H. M. P.  Som Lahdensuo under en tid etsade på bladet och det betyder "Käsi Teollisuus Toute - Hand Made Produce" ungefär handtillverkat.I blodrännan syns Lahdensuo ganska tydligt med det står fler tecken?
Skaftet där jag har ökat kontrasten så att man kan se "ådringen"
 
copyright © Anders Halldén   anders@cultur.nu