Till den stora knivsajten

Två praktknivar, 10 och 11 tum.                 2014-03-20

Välkommen att beundra två knivar i absolut toppklass. Normalt samlar jag i huvudsak på ännu äldre knivar men de här uppvisar ett enastående gott hantverk, därför får de vara med och visa upp sig och även vara kvar i mitt lösöre.

Kniven med kullrig skalle har Iisakki Järvenpää (IJ) tillverkat och den med hästskalle har Antti Mäenpänen (AM) tillverkat, bägge från Kauhava i Finska Österbotten.  IJ-kniven mäter 29 cm och AM-kniven 32 cm, bägge i slidan.

AM-kniven har etsat 1923 på slipfasen och min bedömning är att IJ-kniven är från samma årtionde eller möjligen 30-talet. Förutom det fina hantverket så är bägge knivarna med slidor i absolut toppskick, någon liten svag repa, annars mint.  


Bilderna är tryckbara, klicka och njut!!
OBS om du får upp ett förstoringsglas med ett plustecken i, så klicka en gång till.

 

copyright © Anders Halldén   anders@cultur.nu

 

IJ-kniven har en graverad sköld med finska lejonet och med en krona över. Detaljerna är förgyllda vilket även den nedre skaftholken är, har aldrig sett detta tidigare. I blodrännan står det Iisakki Järvenpää Kauhava och på slipfasen Suomi-Finland. Gravyren eller etsningen är mycket vackert utförd.

AM-kniven har en jugendliknande gravyr på skaftets framsida, den har den äldre och finare modellen av hästhuvud, bladgravyr på skaftholken. I blodränan står det Antti Mäenpänen Kauhava Finland och på slipfasen 1923, sådant gillar vi knivsamlare.

 

IJ-kniven har en jugendliknande gravyr på baksidan och AM-kniven har en akantusliknande gravyr.
Slidor på så här gamla knivar, cirka 90 år, brukar alltid ha slidor som är lite slitna med fläckar. Jag antar att det är Rämäkkö-familjen som tillverkat de fina slidorna. Mäenpänen var nära släkt med dem och de tillverkade under många år slidor till många av knivtillverkarna.

Den så kallade lyxslidan med större beslag och hängslen tillhör IJ-kniven. Bägge slidorna är felfria, inga bucklor på beslagen, inget slitage, ingen missfärgning eller bleknad, de ser ut att vara nytillverkade. AMslidan har ett ovanlig slidholk där mönstret ser präglat ut.

copyright © Anders Halldén   anders@cultur.nu