Knekta, Gubben Knektar.
   
Här presenteras en oerhört produktiv knivmakare, hans knivar är eleganta, tekniskt mycket bra, bra materialval, sällan märgporer. Tillverkningsperiod cirka 1910 - 1920.

Vad är då unikt med dessa knivar? Jo, de är aldrig signerade och nästan aldrig daterade, så vi har inte lyckats få bekräftelse på vem upphovsmannen är.

Av knivmakarna i KnivMuseum är den här den mest produktive, knivar finns i Finland (på museer bl.a.) rikligt i Sverige, säljs ibland på nätet i USA, men ingen kan trots detta ange hans namn.

Vad vi vet, som inte har kunnat bekräftats, är att "knivarna gjordes i Gällivaretrakten av en invandrad finne som kallas Gubben Knektar, för föda och tak över huvudet betalade han med hornarbeten".

Jag har efterforskat  i norra Finland och Sverige, museer, hembygdsföreningar, knivsamlare, och FaceBook-grupper kring Bottenviken. Har även släktforskat på Knekta(r). Resultatet är att ingen har en aning.. Vi börjar nu med att dissekera hans knivar och formspråk.

 

Här en typisk "Knekta"-kniv. Slidorna är hålade på ett mycket fint och precist sätt, de är borrade och sedan sågade med någon guldsmedsliknande såg. För den lilla kniven är det påsatt ett hornstycke med riktigt små hål och sågningar.

Slidskinnet ofta mönstrat och sitter ett stycke ner på slidan, precis som på finskt vis, ofta är kanten på skinnet taggat vilket också ses på nordfinska knivar. Slidskinnet är fastlåst genom utstående horntaggar, detta finns inte på alla men är vanligt.

Trådhänget har ingen annan tradition i Skandinavien än Finland och Finska Österbotten.

Vad säger bladen oss? Jo urtypen för Finska smäckra blad. Vem smidde bladen till "Knekta"?

Till höger två knivar av Johannes Lauri. Johannes var bosatt i södra Österbotten och flyttade 1920 till Rovaniemi i norra Finland, där han började göra knivar. Frågan är nu om "Knekta" blev inspirerad av Lauris trådhänge och sättet att fästa slidskinnet, eller kanske tvärtom? De finska influenserna syns dock.  

   
   
   
   
 

Från Anssi Ruusuvuoris Puukkon Historia

 

Rovaniemi Museum.

18 cm.

 

Barnknivar, 12 - 13 cm.

Barnkniv 12 cm.

 

23 cm

Lite udda.

 

Längd 23 cm.

 
   

Saknas uppgifter

 

Saknas Uppgifter

Saknas uppgifter

 

Saknas uppgifter

 

Vackert arbete.

 

20 cm hela.

Barnkniv 11 cm.

 

 

 

Barnkniv 13,5 cm

21,5 cm hela.

 

22 cm

Saknas uppgifter

 

22 cm

 

21 cm. ägarsignerad SW

 

13,5 cm

 

Lite ovanlig, såldes i USA.

 

Kniven 5,5 cm

 

23 cm hela.

 

21 cm

 
Hitills har alla knivar varit typiska "Knekta-knivar" och har en sak gemensamt de har slidskinn, alltså inga helhornsknivar. Nu ska vi börja krångla till det med snarlika knivar som borde vara "Knekta"
 

Vi börjar med den här kniven. Den har trådhänge, den har typiskt "Knektablad" den har fina hålsågningar i spegeln, den har en bricka mellan skaft och blad, den har typisk gravyr på skaftet som har den böjen på överdelen som vi nu är vana att se. På slidan är gravyrens treuddsmönster som det brukar vara. Slidan är i helhorn men allt annat stämmer. En avvikelse är att den har motivgravering på slidan.

 
 

Här har vi många likheter med en "Knekta-kniv", slidskinnet, trådhänget, skaftet, skaftbrickan, bladet.

Slidan är kantig längst ner men på bilderna ovan syns att de har omväxlande mjuk radie eller kantig sådan.

Men här är det ett namn som är sågat på slidspegeln, den här typen kommer vi få se fler av.

Minikniv längd 11,5 cm.

 
 

Ytterligare en namnkniv, ingen tvekan. Att hänget inte är av trådtyp kan bero på kundens önskemål eller senare uppdatering.

 
 

Nu börjar slidan få motivgravyr. Inte Skumklass utan lite mer åt Korv-Kalle. Mycket är sig likt, skaftet, bladet, brickan och den fina namnsågningen. Nytt är motivgravering både på slida och skaft.

Längd 23 cm och märkt 1918

 

Vad har vi här? Kniven på "Knektavis", trådhänge men sedan är det inte likt. Slidan håller inte "Knekta-klass" eller hans formspråk. Tror inte slidan hör hemma här.

 
Lite suddig bild, här en kniv som är lite annorlunda.

Helhorn, motivgravyr, men knivskaftet ser rätt ut, det sitter ett trådhänge och hålskärningen på spegeln är sig lik, mycket troligt "Knekta". 22 cm.

 
 

Ytterligare lite annorlunda men ändå inte. Knivskaftet, knivbladet, trådhänget är som vanligt.

Men slidan skiljer sig, en liten same med kniv på slidan, men hålskärning på spegeln som vanligt.

Längd 14 cm.

 

Det mesta pekar på "Knekta" men slidspegeln är utan hålskärning, det finns ingen bricka mellan skaft och blad. På spegeln är en kåta i lite Målillastuk. Längd 26 cm..

 

Typisk slidmodell men med skinnhänge. Knivmodellen är annorlunda med Eskilstunablad och en traditionell skaftmodell. Kniven kan vara tillverkad av en annan hand senare. 26 cm.

 

Mycket är sig likt, kniven med lite annorlunda blad, motiv på skaftet och överdelen av slidan, motiv i "Korv-Kalle" modell. Hög klass som vanligt. Märkt 1918.

 

Ytterligare en avvikande modell. Sågningen på slidspegeln är sig lik. Slidskinnet går inte nedanför fasningen, inget trådhänge, lite annorlunda blad, traditionellt skaft, men gissar ändå på "Knekta". 24 cm.

 

1920

Den här kniven tillverkades 1920 vilket är det senaste datum jag träffat på. Kniven har mycket "Knekta" i skaftets form, Eskilstunablad, vacker hålskärning av mottagarens namn Göthe.

Parerskydd som vi också ser på en del samearbeten. Skaftet har plåtbeslagning högst upp. Ett arbete som gjordes extra fint.

Längd 28 cm.

 

 
   
 Lita anorlunda men ändå med flera Knekta-attribut. Längd 20 cm

 

 

 
Minikniv, kniven är 13 cm och hela 15 cm. Hålskärningar och en gravering av en ren.
Typisk Knekta, dubbelkniv i en av hans bästa modeller, fint skick. Längd 22 cm.
   
 
Samma modell som ovan men i singelversionen, dessutom i minimodell, längd kniven 13 cm.

 
Längd 22,5 cm hela.

 
Påkostad kniv med slidbeslag i Kauhavamodell

 
Minikniv längd 13 cm
 
Minikniv längd 13 cm.

 
   
Jag avslutar med en bild på mina "Knekta-knivar"

Längst till vänster, en singelkniv som är ovanligt lång, 27 cm.

Nummer två en liten mini 13 cm hela, trådhänge.

Nummer tre en dubbelkniv, mycket välgjord, 22 cm.

Nummer 4 en drilling som inte är vanlig, 23,5 cm.