Tillbaka till KNIVSAJTEN

Mysteriet med Kennedys Finska puukko.

En artikel av Anders Halldén www.cultur.nu/knivar

 

Det hela börjar med en artikel i Finska Hufvudstadsbladet 2008.

 

 

Mysterium

Kennedys finska kniv ett olöst mysterium

Alla föremål i Kennedymuseet i Boston är daterade så att man känner till ursprunget. Utom ett. En kniv tillverkad i Kauhava ligger framme på John Kennedys skrivbord men ingen vet hur den hamnat där.

Det är den amerikanske journalisten Bob Skole som vänder sig till Hufvudstadsbladet för att få hjälp med att spåra knivens ursprung.

– Det här handlar inte om vilken kniv som helst utan den var i daglig användning. Som president använde John F. Kennedy kniven som brevöppnare i Ovala rummet. Den låg därför framme på hans skrivbord, och där ligger den än i dag - på Kennedymuseet.

Bob Skole har försökt lösa knivens gåta och kommit en bit på väg. Han vet i dag att kniven är en typisk finsk puukko tillverkad av företaget Iisakki Järvenpää Oy i Kauhava i Österbotten. Där har puukkor producerats sedan 1879.

– Den typ som ligger på Kennedys bord tillverkades åren 1930-1965. Därför skulle det ligga nära till hands att tro att Kennedy fått den i gåva då president Urho Kekkonen besökte Washington i oktober 1961. Vad vore mera naturligt för Kekkonen än att ha med sig en personlig och finsk gåva till Kennedy, en kniv.

Kniven enda undantaget
Det är bara ett fel med denna teori, medger Bob Skole. Om kniven skulle ha varit en gåva av en främmande statsman skulle den ha registrerats som alla andra gåvor. Varje föremål i Kennedymuseet har sin historia, det enda undantaget är kniven.

Nu hoppas Bob Skole att någon av Hufvudstadsbladets läsare kan förklara Kauhavapuukkons väg från Österbottens slätt-er till Vita huset och vidare till Boston och Kennedymuseet. På företaget Iisakki Järvenpää i Kauhava har man nämligen ingen hjälp att ge.

– Vi känner till allt om kniven och har bilden från Vita huset med kniven i förgrunden i en vitrin här på kontoret. Men hur USA:s president fått kniven har vi ingen aning om, säger Maire Mäki på knivföretaget.

Veterandiplomaten Max Jakobson deltog i statsbesöket 1961 men han har inget minne av att Kekkonen skulle ha gett Kennedy en kniv.

– Det är ganska många år sedan dess och jag minns inte allt, men hur jag än återskapar de där dagarna i Washington i minnet så kan jag inte påminna mig någon kniv. Tvärtom, ju mera jag tänker på saken desto mera osannolikt anser jag det vara att Kekkonen skulle ha haft en kniv med sig till Vita huset.

STAFFAN BRUUN / Hufvudstadsbladet

 

 

 

När jag studerar kniven på bilden så ser jag att det är en dubbelkniv med hästhuvuden och en lyxslida. På bilden finns inte den lilla kniven kvar. Den stora kniven sitter felvänd i slidan. Kniven har vitt skaft och beslag i nysilver, har letat i min databas och på nätet men inte hittat en dubbelkniv med den kombinationen. Det får bli en som avviker i färger och som inte är riktigt så ovanlig, se nedan.

Kniven har skaft av galalit och mässings beslag. Slidan är av den så kallade Härmämodellen. Möjligen ser det ut som Kennedys kniv har en annan mönsterstämpling på spegeln.

Via en annan artikel kan man läsa att Iisakki Järvenpääs VD, Inkeri Huhtala har uttalat sig om bilden: (fritt översatt)

Modellen började tillverkas 1939. Enligt sägen så skall man inte ge bort en kniv som gåva eftersom det kan medföra olycka utan man skall sälja den för en symbolisk summa.

Kekkonen överlämnade gåvor vid statsbesök och ibland var det knivar. Kekkonen själv var förtjust i Tommiknivarna.

Knivens rikliga dekoration tyder på att den var avsedd som gåva.


 

 

Jag börjar skriva på denna artikel och inser att en bild på den kniven vore fantastiskt. Det borde inte vara omöjligt tänker jag och börjar nätsöka efter amerikanen Bob Skole som hade vänt sig till Staffan Bruun på Hufvudstadsbladet i Helsingfors . På nätet får jag en del träffar, han finns med i flera sammanhang som författare och föreläsare. Jag hittar släktingar, barn eller barnbarn på Facebook och ber dem om hans epostadress och skriver även vad det rör sig om, men ingen av dem vill svara på detta.

Då kontaktar jag Staffan Bruun och ber honom titta efter hans kontaktuppgifter, men för följande svar:

Ledsen, men jag har inga kontaktuppgifter kvar till Bob Skole.
Kniven torde ligga i Kennedymuseet i Boston, om jag inte minns fel, vilket inte är omöjligt.

Jag upptäcker att det i Februari 2013 skall ske en stor auktion efter Kennedy med 723 personliga föremål, här finns chansen att få köpa eller i varje fall få en bild på denna kniv tänker jag. Jag börjar nervöst bläddra i den omfattande digitala katalogen men det enda jag hittar i knivväg är ytterligare en bild på Kennedy med kniven liggande på skrivbordet. Utan lillkniven och som på första bilden sitter kniven nedsatt åt fel håll, troligen är bilderna då tagna vid samma tillfälle.

Bilden nedan från auktionskatalogen visar när Kennedy i oktober 1963 undertecknar ett avtal om förbud att förse Kuba med vapen. Katalogen finns kvar på: http://www.mcinnisauctions.com/kennedy/

Pennan, utrop nummer 341, som Kennedy skriver med på bilden bjuds ut för 5 000 - 10 000 dollar och når slutpriset 24 000 dollar!, 160 000 kr.

Men någon dubbelpuukko bjuds alltså inte ut.

Jag kontaktar The Sixth Floor Museum at Dealey Plaza i Dallas med stor Kennedy-samling som svarar med att hänvisa mej till John F. Kennedy Museum i Boston.

Jag mailar dem och får följande svar:

There is no knife on the desk on display in the museum, nor is there a knife in any of the display cases in the exhibit.

Thank you for your interest,

 

Skam den som ger sig, jag vänder mej nu till Ulf Ahlström, knivsamlare och artikelskribent om speciellt Nordiska knivar och som bor i USA och ber honom hjälpa mej att kontakta Kennedymuseet i Boston igen.

Ulf ger mej följande svar:

Hej Anders,
Jag är inte alls säker på att kniven ligger på Kennedymuseet i Boston.  Jag kontaktade Bernard Levine som är en av de mest kända knivhistorikerna och frågade vad han visste.  Som du ser i hans svar nedan så finns det flera möjligheter vad gäller kniven, om den inte är stulen.  De negativa svaren från museet i Boston tyder på att den inte finns där, då alla gåvor till Presidenter diarieförs och finns numera på museer eller presidentbibliotek.  Jag sökte igenom objekten i Bostonmuseet och de har mycket riktigt ingen kniv.  Så om den fortfarande finns så kan den vara i Vita Huset, the National Archives, eller the Smithsonian.  Bernard skriver också att i det kaos som uppstod efter mordet på Kennedy så kan den ha kommit bort eller blivit stulen.
Så det krävs nog en hel del ytterligare forskning för att luska ut om kniven fortfarande finns, och i så fall var den kan vara.


Det svar som Bernard Levine lämnade till Ulf kan du läsa här:

If it had some sort of inscription indicating it was an official gift, it would have belonged to the US govt. So it should have gone with other official gifts -- either remaining in the White House, or to the National Archives, or possibly the Smithsonian. You will need to find out what is the current repository for official gifts. From there it might have been loaned to the JFK Library, if requested, but since they don't know about it, that was not the case.

Given the chaos ensuing after Kennedy's assassination, it might have gotten lost, or stolen, in the transition.

 

Därmed får jag låta mej nöja, mysteriet med Kennedys kniv lever vidare.

Anders Halldén, anders@cultur.nu    www.cultur.nu/knivar