Finska kniven till den Ryska Tsaren Nikolai. Obs bilderna är klickbara!!   Anders Halldén www.cultur.nu/knivar

 

   
Det är allmänt bekant inom samlarkretsar att Iisakki Järvenpää och Kustaa Lammi tillverkade en kniv till Tsaren som han uppskattade mycket och också sände tackbrev. Jag har aldrig sett någon bild på den, men det påstås att övre skaftholken göts som en kopia av Tsarens kronan.  
   
Den första bilden visar några olika typer av skaftholkar som var vanliga i Finlands västra delar.

Det kända hästhuvudet som enligt Pentti Turinen tillverkades första gången 1886 av Kustaa Lammi.

Den tredje holken med en kulle var ganska vanlig på Kauhavaknivar , men den förekommer även på Kalajoki-, Tommi-, och Härmääknivarna, även om de skiljer en del. Anledning förutom rent dekorativt är att den underlättar vid bladbyte. På äldre knivar ser man att den filats ner en bit, p.g.a bladbyte.

Den fjärde varianten sitter på en Toijala. Ovanpå holken sitter en romboid bricka som tången nitats i. Även här ser man ibland att den är nerfilad. Den här typen av bricka har jag även sett på finska hornknivar.

   
Den andra bilden visar min samling av finska 1800-tals knivar med den typen av toppholk som tillverkades till tsaren. Här syns det att de tillverkades i lite olika utföranden av de olika knivmakarna.

Som det ser ut så göts den "filvänliga" knoppen samtidigt med resten av holken. Det går inte att se någon glipa mellan dem.

   
Den tredje bilden visar en rysk kejsar/tsarkrona och man ser likheten direkt.

Jag har sökt på nätet efter en bild på en sådan krona men inte lyckats hitta någon.

När jag besökte Diamantmuseet i Amsterdam fann jag den, även om det var en replika.