Tillbaka till artikelsamling om knivar (home)

Ny bok!

Text Anders Halldén, foto Mora of Sweden

MORAKNIV

från begrepp till varumärke.

 

Äntligen har vi fått boken om Morakniven.

Precis före jul så släpptes boken som vi knivintresserade och knivsamlare suktat efter.

Utgivare är Mora of Sweden, som 2011 firade 120-års jubileum bland annat genom att ge ut boken om en av världens mest kända knivar.

Boken finns i två upplagor, en numrerad med kassett innehållande, förutom boken, en specialtillverkad Mora-kniv och en bok utan kassett.

Upplagan är totalt 1500, varav den numrerade är 500 st.

Jubileumskniven som ingår är handgjord, i huvudsak tillverkad av delar från gamla lager, s.k. new old stock.

Bladet som saknar tillverkarstämpel, för att hylla alla knivmakarna, är stämplat MORAKNIV since 1891.

Bladet kommer från ett gammalt 50-talslager.

Skaftet i björk fanns också i företagets gömmor och på gammalt vis är det mahognybetsat och klarlackat.

Slidan av vulkanfiber är tillverkat av Ströms Knivslidefabrik på 1950-talet.

Boken beskriver omfattande Moraknivens historia.

Du får läsa om Sol-Nils Olsson som började på 1860-talet, Finn-Anders Andersson fortsatte och Frost-Erik Ersson började 1891 med sin fabrik.

Knivtillverkningen beskrivs sedan, på 60 sidor, decennium för decennium fram till dagens produktion.

Vi får följa alla de olika tillverkarna och smederna. Bilder och fakta på ett tjugotal knivstämplar och årtalsuppgifter på tillverkarna och de olika fabrikernas tillverkningstider.

Fakta och intressanta bilder på Zorn-knivarna, spännande berättelser från Mora-epoken, hur tillverkningen var nära att hamna i finska Fiskars ägo är en del av bokens innehåll.

Utöver den rena historiebeskrivningen finns en bildkavalkad med spännande bilder från dagens tillverkning och avslutas med ett flertal artiklar om olika hantverkares användning och syn på Mora-kniven.

Specialutgåvan omfattar 160 sidor, är vackert och påkostat bunden med ett skyddsomslag innehållande knivstämplar och en kassett formgiven för att även innefatta en liten morakniv som fällts in i kassetten med hjälp av en pop-up funktion, idé och form Monica Langwe från Sollerön

Normalupplagan saknar kassett och jubileumskniv, den finns att köpa på www.bokia.se och kostar 195 kr, sök på morakniv så hittar du den.

Den numrerade specialupplagan med jubileumskniven finns ännu inte till försäljning och kommer troligen i reducerad upplaga att finnas i Mora Hemslöjd.

Vill du fördjupa dej i Zornknivarna och Zorns träsnideri så rekommenderas boken: Skulptören Anders Zorn, av Birgitta Sandström som kan beställas från Zornmuseet, en fin bok som bara kostar 40 kr. 

Anders Halldén anders@cultur.nu