Berättelsen om Mats Herman Mattsson.  

 Anders Halldén copyright

 

Herman och fostersonen Per August, hustrun Hilma och okänd kvinna i dörren. Bjurträsk c:a 1930.

 

 

Förord

 

Vi samlare och knivintresserade brukar prata om de tre stora. De tre är Jon Pålsson Fankki, Nils Nilsson Skum och Elis Bergström alias Kniv-Elis.

År 2010 upptäcker vi en fjärde. Vi har sett hans knivar men aldrig vetat vem det är och om det är samma knivmakare. Hans namn är Mats Herman Mattsson och detta är historien om honom.

 

 

Historien

 

Året är 1885 och urmakaren Mats Herman Matson Koskela flyttar söderut från Uleåborg i Norra Österbotten i Finland till Sävar 15 km från Umeå i Sverige.

Knappt tre månader därefter så gifter han sig med Anna Andersdotter, kanske var det hon som lockade dit honom funderar jag.

Sju (7!) månader efter att Koskela flyttat till Sävar födde Anna en son som döptes till Mats Herman Mattsson, alias MHM eller HM som han ibland signerar sina verk.

 

År 1908, Tjugotre år gammal, gifter sig enda barnet Herman med den tretton år äldre Hilma Maria Bjursell i Sävar. Enligt uppgift så annonserade Hilma efter en karl i lokalpressen och Herman nappade.

Vid denna tid försörjer sig Hilma genom sömnad och Herman är anställd som faktor (en typ av arbetsledare).

Paret var säkert strävsamma därför att enligt lagfarten går flyttlasset år 1920 norrut 15 mil till Bjurträsk, Norsjö församling och nu blir de jordägare.

 

På sin lilla gård, Bodbergs skifte, har de enligt boken ”Liten historik om NORDSJÖBYGDEN 1931” 4 kor och 8 getter som husdjur. Stallet var hopbyggt med boningshuset.

Paret förblir barnlösa men tar senare hand om ett fosterbarn, Per August.

Förutom arbetet med husdjuren så höll Herman på med hornarbete, smide och gravering.

Enligt uppgift så hade Herman en mindre enklare smedja på gården.

 

I en nyutgiven bok som handlar om Bodberg (”Röster som tystnat” författare Eskil Gimerus) finns en liten beskrivning av familjen Mattsson.

Fjärde gården på Bobergs (Bodbergs ? förf. anm.) skifte låg ute i Bjuträsk. Där bodde Mats Herman Mattson med hustru Hilma. Mattson snidade i horn och därför fanns ett större lager renhorn i köket. Hornen var något som präglade rummet och huset med dålig lukt. Någon större renlighet i övrigt fanns heller inte i huset. Hilmas kjol glänste av fett och annat som under åren hamnat där.”

 

I ett brev till en släkting, som finns bevarat, skriver han en hälsning och skickar med en bild på ett föremål han snidat. Bilden som visar en gubbe i ackja med ren och påminner mycket om de bilder han graverade. Några fler skulpturer av detta slag finns inte dokumenterade, men självklart finns det osignerad slöjd sparade från Hermans hand, man vet bara inte vem som tillverkat den.

 

Herman avlider 1958, 72 år gammal och huset rivs 1987.

 

 

Bilden på slöjdföremålet Herman Mattsson skickade till en släkting.

 

 

 

 

Knivmakaren Mats Herman Mattsson.

 

Allmänt

 

Hermans knivmakeri är numera välkänt av samlare och han betraktas som en av de stora. Hans stil är lite av Malåstilen och det är inte otroligt att han inspirerats av Elis Bergström respektive Karl Berglund, alias Kniv-Elis och Korv-Kalle.

Liksom Kniv-Elis och Korv-Kalle är inte Herman av samesläkt.

Han visar i sina bästa stunder att han nästan når upp till Kniv-Elis klass.

Hans gravyrer av djur och människor, ofta i relief, håller hög klass och visar på konstnärliga anlag.

Slidorna i helhorn tillverkade han i ett stycke utom en av speglarna, omväxlande baksida och framsida som sattes dit efteråt.

Speciellt slidholkarna av nysilver är skickligt graverade. Herman kallades smed, han hade ju en enklare smedja. Vi får därför utgå från att han själv smidde en del av bladen, dock inte alla. Jag har sett Eskilstunablad och finska blad med blodränna i hans produktion.

Knivskaftets övre del pryds av en kula i horn och tången är nitad via en metallbricka ovanpå kulan.

Slidspetsen är alltid högersvängd, ofta i form av en fiskstjärt som på finska knivar, på de mindre knivarna avslutas också slidan med en kula  

Ofta har knivskaftets nedre del en lite längre nysilverholk med enklare mönster.

Herman signerade sällan sina knivar, men när han gjorde det var det med H.M. eller M.H.M.

Man kan också säga att han tillverkade sina knivar i många olika utföranden och storlekar, men ändå ser man direkt, när man lärt sig läsa hans formspråk och teknik, att det är en Mats Herman Mattsson.

 

 

 

Stockholmskniven

 

År 2010 kommer jag för 2700 kr över en intressant hornkniv på en Stockholmsauktion.  Kniven ser du nedan med detalj av slidan. Jag frågar runt bland kunniga samlare om vem som är knivmakaren, men jag får olika svar. Tar med den till Jokkmokk men även där går man bet. Det vanligaste svaret är att den är tillverkad av Kniv-Elis, men ingen är riktigt säker. Men efter kontakt med personen som lämnat in den till auktion får jag reda på att knivmakaren heter Hermann Mattsson från Bjurträsk, en nyupptäckt intressant knivmakare för de flesta av oss. Slidan är lite ovanlig med en skidåkande same och en ren på språng. På slidholken är dessutom en ren graverad, alla i plattskärning eller relief. Knivskaftet av näver har intarsiainlägg av nysilvertråd precis som på Kauhavaknivar, dock inte av samma kvalitet. Kanske hade Hermans far med en sådan från Finland?

 

 

 

 

Stockholmskniven av Mats Herman Mattsson, osignerad.

 

 

 

 

Gravyren i plattskärningsteknik.

 

 

 

 

 

 

 

Göteborgskniven

 

Hösten 2016 åker jag ner till Bukowski i Göteborg för att hämta en kniv som jag bjudit hem för 10 000 kr. Det är min fjärde av samma knivmakare, den är omärkt och i nyskick. Färgen på hornet är vitt till skillnad från de andra som gulnat något. Gravyren med bland annat 14 figurer och mönsterdekor är i bästa skick, skarpa och precisa. Beslagen av nysilver är fint graverade med bland annat två renhuvuden på slidholken.

 

Slidan på den här kniven har framsidan dekorerad med infälld metall av tenn eller möjligen nysilver. Bladet är av den modell som han använt på flera andra knivar och som han troligen smidde själv. Men på det här har han mejslat in ett dekorationsspår runt om. Bladet har lite ytrostfläckar. Hela ekipaget mäter 29 cm, alltså en stor kniv. Kniven är som ibland osignerad men dem utstrålar Mats Herman Mattsson.

 

 

Kniven från Göteborg, osignerad.

 

Tenndekorationen, infälld i djupa spår.

 

 

 

 

 

Min samling av Mats Herman Mattsson

 

Man ser direkt att det är M.H.M. även om alla knivarna är unika.

 

 

 

 

Baksidan visar att han lade ner också mycket arbete på dekoration av den.